Vigdis

Koncertoplevelse: Vigdis indtager Panoptikon

Koret Vigdis giver spændende koncert i Portens Panoptikon i anledning af 100året for den musikalske foregangskvinde Else Marie Pade.

04
05
2024
D. 4. maj kl. 14.00 og kl. 17.00 og d. 5. maj kl. 17.00
Af
No items found.
Panoptikon

Koret Vigdis holder Else Marie Koncert i fængslet

I anledning af 100 året for den visionære kunstner Else Marie Pades fødsel i 1924

afholder Vokalensemblet Vigdis tre korkoncerter i Porten Vridsløse (det tidligere fængsel), der fejrer

den danske musikalske foregangskvinde og hendes bidrag til udviklingen af dansk kompositionsmusik i det 20. Århundrede.

Vokalensemblet Vigdis er et ambitiøst, ungt kvindekor, som blev

grunlagt i sommeren 2020 – og som nu altså fejrer Pade ved at afholde tre koncerter i Vridsløse enestående rum; nærmere bestemt i panoptikon i hjertet af det nedlagte fængsel. Koncerterne er lørdag d. 4. maj kl. 14 og 17 samt søndag d. 5. maj kl. 17 – lagt på Danmarks befrielsesaften for også at mindes Pades tid i Frøslevlejren under krigen.

Omdrejningspunktet for koncerten er en nyopførelse af Else Marie

Pades elektroniske værk, Illustrationer (1995), i vokaltilpasset udgave. Denne uropførelse bliver til i samarbejde med den internationalt anerkendte lydkunstner og komponist Jacob Kirkegaard, som samarbejdede med Else Marie Pade i de senere år af hendes liv, fra 2005 og frem.

Pades musikalske karriere startede tidligt og er udpræget alsidig. I ungdomsårene var hun pianist i et jazzorkester, og da hun som kun 19-årig blev anholdt af Gestapo og indsat i Frøslevlejren bidrog hun

til sine medindsattes underholdning ved at komponere viser. Hun forfulgte efter krigen en karriere som pianist, men grundet mén fra tiden i Frøslevlejren kunne hun ikke gennemføre uddannelsen og uddannede sig i stedet som komponist. Pades store bidrag til dansk musikhistorie skyldes dog særligt, at hun var en af de første danskere til at komponere ‘konkret musik’ af optagede sekvenser med hverdagslyde samt til at komponere fuldt elektroniske stykker. Interessen for den nye musik førte hende til udlandet, hvor hun blandt andet mødte Stockhausen og Pierre Schaeffer.

Lydkunstner og komponist Jacob Kirkegaard (f. 1975) er kendt for at bearbejde komplekse, ubemærkede eller utilnærmelige steder og temaer såsom radioaktivitet i Tjernobyl og smeltende is i Arktis i sine værker. I samarbejdet med Vigdis skaber Kirkegaard et vokalværk over Pades Illustrationer, hvor værket analyseres vha. spektrogrammer og de enkelte frekvenser i lyden lægges ud i korstemmer. Til trods for at der var 51 års forskel i deres alder, mødtes Pade og Kirkegaard om en fælles tilgang til lyd og et sammenfald i deres musikalske udtryk.

Som optakt til koncerterne afholdes 30. april  kl. 19 et arrangement på biblioteket, hvor Jacob Kirkegaard fortæller om værkerne og samarbejdet med Pade. Det er gratis adgang til dette arrangement, mens entréen til koncerterne er kr. 80. Billetterne findes på bibliotekets hjemmeside. Koncerterne og arrangementet er et samarbejde mellem Vigdis, Porten og Biblioteket.